Aika usein minulta kysytään, mihin se kalevalainen jäsenkorjaus oikein auttaa. No, ei tietenkään kaikkeen, mutta aika moneen. Olen listannut kotisivuilleni useita vaivoja joihin kalevalaisella on saatu apua. Itse koen, että tämä on oiva hoitomuoto tuki- ja liikuntaelimistön vaivoihin, sekä niiden aiheuttamiin hermopinteisiin ja kudosnestekierron pulmiin. Asiakkaani ovat saaneet apua niin selkäkipuihin, toistuviin päänsärkyihin, liukastumisen jälkeiseen polvikipuun kuin käsien puutumiseenkin, ja moneen muuhun. Joskus jo ensimmäinen hoito tuo helpotuksen, usein tavitaan muutaman hoidon sarja.

Itse sain kalevalaisesta jäsenkorjauksesta apua vuosikausia kiusanneisiin, työkykyä haitanneisiin selkäkipuihin. Olin jo alistunut siihen, että minulla nyt vaan on “huono selkä”, molemmin puolin suvussa kulkeva vaiva, jolle “ei ole mitään tehtävissä”. Sitten kaveri kertoi minulle kalevalaisesta hoidosta, ja päätin kokeilla, ajatuksella että tuskin se tilannetta ainakaan pahentaa. Tuossa vaiheessa selkä oli vaivannut säännöllisen epäsäännöllisesti jo kymmenisen vuotta, joten ihan hetkessä se ei tietenkään myöskään parantunut. Kuitenkin heti ensimmäisen hoidon jälkeen vointi oli niin paljon parempi, että halusin jatkaa tämän hoitomuodon parissa. Sitkeiden lihasjumien helpottaessa selkäranka ja lantio pääsivät parempaan asentoon, jolloin erityisen kivuliaat hermopinteet helpottivat. Parin kuukauden intensiivisen hoitojakson jälkeen selkä oli pääsääntöisesti kivuton, ja sellaisena se on pysynytkin nyt kolmisen vuotta – ei tietenkään itsestään, vaan mm. säännöllisen liikunnan ja epäsäännöllisten kalevalaisten jäsenkorjausten avulla.

Monesti asiakkaillani on esim. hankalan työ- tai harrastusasennon takia lihaskireyksiä ja/tai kudosnestekierron pulmia, joihin olen pystynyt antamaan apua. Esim. golfarin, jääkiekkoilijan ja salibandy-harrastajan kehot ovat helposti aika kovilla – samoin hammashoitajan, kampaajan, mekaanikon, jne.. Kun keho käydään hoidossa huolellisesti läpi ja puretaan pahimmat kiristykset, pääsee se linjaamaan itsensä luonnollisempaan asentoon. Urheilijat kehuvat usein että suoritus kulkee paremmin hoidon jälkeen, ja että loukkaantumiset vähenevät kun keho on huollettu. Tämä johtuu varmasti osaltaan myös siitä, että rennommassa kehossa kudosnestekierto pääsee toimimaan paremmin, eli solut saavat enemmän ravintoaineita ja happea joista valmistaa energiaa, ja pääsevät helpommin eroon hapottavasta hiilidioksidista. Hankalan työasennon kanssa painiskelevien kanssa voidaan lisäksi yhdessä miettiä onko jotain tehtävissä työasennon parantamiseksi, tai ainakin oman kehonhuollon tehostamiseksi – ehkä jokin ihan pieni taukojumppa tai rentouttava rutiini voisi auttaa?

Joskus asiakkaalla on vaan ollut tavallista raskaampi viikko / kuukausi / vuosi, ja keho on stressin takia jumissa – sitäkin voidaan hoitaa. Voi olla ihanaa pötkähtää hoidettavaksi, ottaa aikaa itselle ja ennen kaikkea keholle. Keho varastoi stressiä ja käsittelemättämiä tunteita kiristyviin lihaksiin,  ja kipeytyy sen vuoksi. Kalevalaisena jäsenkorjaajana minun tehtäväni on purkaa fyysiset kiristykset lihaksista ja kalvorakenteista, jolloin hermosto pääsee rauhoittumaan ja kehon oma rentoutumisreaktio käynnistymään. Mielikin kevenee siinä samalla, onhan ihminen psykofyysinen kokonaisuus.

Oma kokemukseni on, että kalevalaisella jäsenkorjauksella voi vaikuttaa monenlaisiin vaivoihin – mutta mikään ihmeparannus se ei todellakaan ole. Yksi hoito voi helpottaa oloa jo paljon, mutta harvoin ratkaisee koko ongelmaa. Vähintään yhtä tärkeää kuin tulla hoitoon, on miettiä mikä elämässä aiheutti hoidettavan vaivan, ja mitä täytyisi muuttua jotta vaiva ei uusiutuisi. Sekin tulee muistaa, että kaikille tämä(kään) hoitomuoto ei sovi. Etenkin vakavammissa vaivoissa on aina tärkeää olla ensin yhteydessä lääkäriin ja varmistaa että jäsenkorjaus on turvallista kulloisessakin tilanteessa. Usein asiakas on kuitenkin ehtinyt etsimään helpotusta vaivaansa jo aika monesta suunnasta ennen kuin päätyy luokseni, ja monesti saan suurimmat kiitokset siitä, että hoito on rauhallista, kivutonta, ja kokonaisvaltaista. Oman kokemukseni mukaan suurin “taika” tässä hoitomuodossa on siinä, että asiakkaan kohtaamiseen varataan riittävästi aikaa. Tulet kuulluksi ja nähdyksi. Usein paraneminen alkaa juuri siitä.