PÄÄNSÄRKY. Syitä siihen on monia: niska-hartiajäkitys, huonosti nukutut yöt, stressi, migreeni, jne… Yleensä päänsärky ei ole vaarallista, mutta aina se on ikävää. Tässä postauksessa tutkailen hieman päänsäryn syitä, ja sen hoitamista kalevalaisella jäsenkorjauksella.

Jännityspäänsärky ja migreeni kuuluvat ns. ensisijaisiin päänsärkyihin. Jännityspäänsärky tuntuu yleensä vannemmaisena kipuna takaraivolla ja ohimoilla. Se on yleistä niin miehillä kuin naisillakin, eivätkä lapsetkaan siltä aina säästy. Jännityspäänsärky voi olla satunnaista tai päivittäistä, ja pahimmillaan se voi jatkua yhtäjaksoisesti useita päiviä. Jännityspäänsäryn voi laukaista esim. niska-hartiaseudun lihasten jännitystilat, univaje ja stressi.

Migreeni puolestaan ilmenee kohtauksina, joiden kesto on usein 4-72 tuntia. Liikunta ja jopa pään liikuttaminen voivat pahentaa kipua. Lisäksi migreeniin kuuluu usein pahoinvointia, sekä ääni- ja valoherkkyyttä. Kohtauksen voivat laukaista esim. stressi, kirkas valo tai alkoholin käyttö.

Joskus päänsäryn voi aiheuttaa myös jokin sairaus tai vamma. Tällöin puhutaan toissijaisesta päänsärystä, eli esim. päähän kohdistuneen iskun, lääkkeiden, korkean verenpaineen tai hormonihäiriön aiheuttamasta särystä. Joskus päänsärky voi olla oire vakavammastakin taudista, ja säryn kanssa kannattaakin kääntyä lääkärin puoleen mm. silloin, jos se alkaa äkillisesti esim. liikunnan yhteydessä, aiheuttaa pyörtymisen tai hämärtää tajuntaa, on todella voimakasta tai esiintyy kuumeen ja niskan jäykkyyden kanssa samaan aikaan.

Ensisijaisesta päänsärystä kärsivien on havaittu hyötyvän huomattavasti kalevalaisesta jäsenkorjauksesta. Mm. Sini Lindroos on tutkinut opinnäytetyössään vaikeista migreenioireista kärsivien hoitamista kalevalaisella jäsenkorjauksella, ja kertoo saaneensa erittäin hyviä hoitotuloksia. Lindroos kertoo, että hänen tutkimushenkilöidensä oireet helpottuivat ja päänsärky lieveni jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen, mutta pysyvämpään hoitotulokseen tarvittiin 3-5 hoitokerran jakso. Ensimmäiset hoidot tehtiin viikon välein, jonka jälkeen hoitoväliä pidennettiin 2-8 viikkoon. Migreenioireet pysyivät parhaiten poissa säännöllisesti jatkuvalla hoidolla.

Migreenin juurisyy on välillä hankalasti määriteltävissä. Usein hoidettavalta kuitenkin löytyy muutoksia lantion ja jalkojen alueen tasapainotekijöissä, jotka saattavat aiheuttaa niska-hartiaseudun kireyttä. Kehon kokonaisvaltainen hoito jalkapohjista päälaelle saakka auttaa kehoa jälleen linjaamaan itsensä suoraksi, höllää jumittuneita lihaksia ja parantaa nestekiertoa. Primaarista päänsärkyä potevien hoidossa tulee kiinnittää erityistä huomiota rinta- ja kaularangan hellään hoitamiseen. Joskus niska-hartia-alueen huolellinen hoitaminen aiheuttaa suorastaan “ihmeparantumisia”. Eräänkin kerran oikein tiukan niskan hoitamisen jälkeen asiakkaani hihkaisi ihmeissään: “nyt tapahtui jotain, minä näen!”. Lukulasit jäivät sen hoidon jälkeen taskuun.

Kalevalaisen hoidon lisäksi ensisijaisista päänsäryistä kärsivän kannattaa toki huoltaa kehoa myös itse. Verenpainetta ja stressitasoja voi laskea vaikkapa kävelemällä luonnon helmassa. Joogakin tarjoaa oivan tavan vetreyttää ja voimistaa lihaksia. Netti on pullollaan aloittelijoillekin sopivia hyviä joogavideoita, yksi hyväksi havaittu sarja löytyy täältä. Tai ehkä haluat yhdistää joogan ja luonnon hyvät vaikutukset metsäjoogassa?